Wyoming

image

De eerste dag in Wyoming begint benauwd, hoge temperatuur en luchtvochtigheid. In de ochtend loop ik naar Torrington, de eerste plaats van betekenis na de grens met Nebraska. Blijf daar vervolgens zo’n beetje de hele dag rondhangen.

In 3D’s coffee house vind ik wifi, oplaadmogelijkheden voor de apparatuur, koffie, eten en wat gesprek.3D ligt pal aan de snelweg en het ernaast gelegen spoor. Skypen valt nog niet mee.

De Oregon Trail route in het laatste deel van Nebraska en grotendeels in heel Wyoming is nu snelweg, highway 26. Niet het meest interessante type weg, krijg desondanks nog wel enkele lifts aangeboden. Nu kan het aan mij liggen, erg verzorgd zie ik er niet uit, of aan de snelheid op de highway, maar het valt me op dat de mensen hier anders zijn dan in het begin van Nebraska, waar ik toch ook stukken highway heb gelopen. Misschien is het omdat het land leger is, de mensen meer op zichzelf zijn aangewezen.

Ietwat ineengedoken, hoofd tussen de schouders getrokken, nek naar voren, het kopje scheef, gluren ze me aan vanachter de zonnebril of vanonder de gefronste wenkbrouwen. In het voorbij gaan blijven ze me argwanend observeren alsof ik een potentiele bedreiging vorm.

En ja, natuurlijk, ik ben een terrorist met een bom in m’n rugzak, heb meer dan duizend kilometer gelopen en ga nu, in Wyoming, in the middle of nowhere, een kuiltje in de prairie blazen, dat zal Amerika leren, dat zal de wereldorde voorgoed op z’n kop zetten.

Voor iedere amerikaan die na het lezen van de vorige zin niet direct met getrokken wapens en de handboeien gereed op weg is om mij te arresteren: nee, er is geen reden voor achterdocht, ik ben een dwaze hollander die de trail loopt en afziet van de verworvenheden van de moderne tijd zoals trein en auto, meer niet.

9/11 heeft de wereld veranderd en amerika zeker. En niet alleen op plaatsen waar de openbare orde gehandhaafd wordt, ook in het hart van de amerikanen. Dat laatste is een spijtige constatering.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.