St Marys

St Marys is een Pius X gemeente, de vrouwen lopen er deels nog in klederdracht en de gemeenschap is hecht. Carolyn die in het huwelijk niet de rust heeft kunnen vinden die hier verwacht wordt heeft het als gescheiden vrouw niet makkelijk in St Marys.   Een uitgebreid ontbijt, eieren, ham, kaas, fruit, brood en veel koffie en de planning is om vandaag Louisville te halen.

Enkele kilometers buiten St Marys is een natuurpark aangelegd. Daar ontmoet ik Cindy en kan er een streep door de planning. Cindy is kunstenares en heeft in 1996 de opdracht aangenomen om een silo in het park te beschilderen met taferelen die verhalen van de oregon trail. Het onderhoud doet ze ook. Ze heeft zich verdiept in de geschiedenis van de trail, vooral lokaal en weet daar uitvoerig over te verhalen. Ten tijde van de oregon trail kwam in kansas waarschijnlijk de grootste bizonkudde van de VS voor, ca 4 a 5 miljoen dieren. De reizigers op de trail moesten soms dagen lang wachten voordat de kudde gepasseerd was. De wereld is hier in rap tempo veranderd, niet alleen technologisch maar ook de machtsverhouding. Een eeuw geleden waren indianen nog de trotse eigenaren van het land, nu weggestopt in reservaten, proberen ze hun tradities in ere te houden door pow-wows te houden, te zingen en te dansen, gade geslagen als toeristische attractie. Wat ik dan wel weer een leuk detail vind is dat de casino’s in die reservaten, gerund door indianen, nu menig kolonist alles wat ze ooit afgepakt hadden, doet vergokken. Een vorm van gerechtigheid, maar aan de andere kant, ik volg in de voetsporen van die kolonisten.

image

Cindy aan het werk

image

We praten nog wat over de afkeer van amerikanen waar het inmenging van de overheid betreft ten aanzien van de gezondheidszorg. Ja, het systeem moet anders, maar meer inmenging? Vergelijking met communisme worden snel gemaakt. Angst voor aanslagen zit diep. Toch valt de afkeer van de islam als religie en de moslim in het algemeen nogal mee.  

Het is laat, we wisslen nog wat gegevens uit en beloven elkzar op de hoogte te houden van de vorderingen, ik van de reis zij van de herstelwerkzaamhedent. Ik krijg haar telefoonnummer en kan bellen als ik hulp nodig heb.  

Onderweg weer eens gestopt door een sheriff, nummer 4, het doel is vooral registratie, kenbaarmaken in de buurt zodat eventuele hulp bespoedigd kan worden. Tot dus ver heb ik alleen nog maar vriendelijke en hulpvaardige amerikanen ontmoet.   Louisville wordt vandaag niet meer gehaald, te meer omdat ik een verkeerde afslag heb genomen. Morgen dan maar.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.