Religie, observaties

Een verlaten landweg, kruising, vier reclameborden. Een verwijst naar een agrarisch toeleveringsbedrijf, de drie andere naar een kerk, onder vermelding van aangehangen geloof, richting en afstand.

Lexington, inwoneraantal iets boven de tienduizend. De reclamefolder toont bezienswaardigheden, uitgaansgelegenheden en kerken. Twee-en-twintig om precies te zijn.

Langs de kant van de weg, enorme borden, niet te missen, die oproepen christelijke academiƫn en kampen te bezoeken. Stichtelijke woorden op een plakkaat bij een benzinestation. Een kerk predikt anti-abortus op een lichtbak.

Alles is door God gegeven. Heb je naasten lief als je broeders. God heeft ons allemaal lief. Het staat in de bijbel. Zo maar wat zinnen die ik opvang in de talloze gesprekken die ik voer.

Geen huis of openbare ruimte of er is wel een spreuk, beeld of kruis te vinden. In ieder gesprek van meer dan een paar zinnen komt religie ter sprake. Ik heb een bijbel, kruis en preek gekregen. De religieuze betekenis laat me onberoerd, het aandenken allerminst.

Alleen in het Blue Valley cafe (Blue Rapids) en in the Sand Bar saloon (Oak) met z’n geschilderde hoeren en vechtende cowboys op de gevels, lijkt het geloof niet die dominante positie in te nemen die ik overal elders aantref.

Oases van rust in een land waar christendom de norm is.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Religie, observaties

Comments are closed.