Pegleg Smith

Vlak over de grens van Wyoming naar Idaho lag ten tijde van de Oregon Trail de handelspost van Pegleg Smith. In de dagboeken van de pioniers wordt Pegleg beschreven als een ruige man, een mountainmen, die uitstekend paste in het wilde westen. De bijnaam Pegleg heeft hij gekregen door zijn zwaargewond been, opgelopen in een strijd met indianen, eigenhandig te amputeren met een slagersmes en zich vervolgens een zelfvervaardidgd houten been aan te meten. Hij heeft er nog zo’n dertig jaar mee rondgelopen.

image

Pegleg Smith

De trail volgt de US Highway 30 richting Montpelier (mont-pi-li-ur zeggen de amerikanen). Dit deel van Amerika is ooit, onder Napoleon Bonaparte, in frans bezit geweest, er zijn meerdere steden die hun naam aan in Frankrijk gelegen steden ontlenen, zoals bijvoorbeeld Paris. Napoleon heeft het franse deel van Amerika verkocht aan de amerikanen om zijn expansiedrift in Europa te kunnen bekostigen.

Op highway 30 steekt een eland over, zoekende steekt het beest nog een paar keer over, aan de ene kant van de weg is de rivier, aan de andere kant haar jong. Ik kan een naderende vrachtauto waarschuwen, piepende remmen, de eland rent geschrokken weg. Er ligt onvoorstelbaar veel dood wild langs de kant van de wegen. Pronghorns, herten, wasberen, stinkdieren, coyotes, veel vogels, allemaal roadkill. Het zou me niet verbazen als aan dat rijtje binnenkort de eland toegevoegd kan worden.

image

Overstekend wild

Montpelier, een klein plaatsje, circa 2500 inwoners, heeft het Oregon/California Trail Interpretive Center binnen haar muren. Lijkt me interessant om te bezoeken. Bezoek aan de benzinepomp (koffie), de subway (eten en skypen) en de Family Dollar (inkopen) en het is zomaar vijf uur, het trail centrum is gesloten. Tja, de volgorde der dingen….

Geen zin om in Montpelier te blijven trek ik verder richting de volgende plaats, Georgetown, nog vijftien mijl te gaan. In gezwind tempo loop ik er in de laatste uren daglicht nog zo’n negen mijl af. De slaapplaats is direct langs de hwy 30, niet ideaal, maar goed genoeg voor mijn vermoeide lijf. Morgenvroeg naar Georgetown, ontbijten.

image

US Highway 30

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.