Memorial Day

Om vijf uur op, nat en koud, het heeft vannacht nog gestortregend. Laagje water in de tent, slaapzak absorbeert goed, is kletsnat, kleren in de rugzak ook. Uitwringen, wachten op de zon en eten. De tent heeft luchtroosters van gaas, die gaan dus dicht, heb al tape gekocht.  

De wegen zijn veranderd van stoffige tot moeilijk begaanbare, met water verzadigde, zompige paden. Ik zak ik weg, mijn voeten slippen bij de afzet, klei verzamelt zich onder mijn zolen en in de schoenen. Overal grote plassen water langs de weg en in het veld.  

Fairfield, mijn volgende halteplaats, dorp, hoop op koffie, eten en drinken is dicht. In de enige winkelstraat is geen activiteit waar te nemen, alle winkels gesloten, voor enige tijd lijk ik in een spookstad rond te dolen. Het is Memorial Day, amerika doet het rustig aan.  

image

Frisdrankmachines, in ieder dorp staan ze wel ergens buiten. Ik wil een cola kopen, niet genoeg kleingeld, een andere klant biedt me er een aan. De rest van de ochtend komt herhaaldelijk een dorpeling naar de automaat, ik zit vlakbij, kijk wat rond, schrijf een beetje, luier in de zon, dommel een beetje weg, vermaak me wel.  

Voor ik het dorpje verlaat, praat ik nog wat met oudmilitairen, vraag ze naar hun invulling van Memorial Day; aantal kerkhoven bijlangs, saluut voor de gevallenen, 21 schoten. Ze hebben een eigen clubhuis in Fairfield, vullen mijn water bij en sluiten af. Het officiele gedeelte van de dag zit er op.  

Onderweg, het is warm en windering, kleren en slaapzak drogen, rustig aan naar Glenvil, nog tien kilometer, vandaag aankomen heeft geen zin, morgen is alles weer open. Hopelijk heeft het dorpje winkels.  

Tijdens het drogen van de spullen komt de landeigenaar nog langsrijden, even informeren of alles in orde is, of ik nog wat nodig heb. Praten nog even over de storm van gisteravond, ook voor amerikaanse begrippen een heftige, aantal pivotirrigatiesystemen zijn omgewaaid, veel schade, ook hagelschade.  

De spullen, droog, ik uitgerust, rustig op pad, nog een paar mijl lopen, dan een plek zoeken.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.