Louisville

Vroeg op, om acht uur onderweg, eerst die vekeerde afslag corrigeren, Louisville nog 9km. Onderweg passeer ik de begraafplaats van Louis Vieux, een nakomeling van franse en pottawatomi ouders. De pottawatomi is een indianenstam die het in deze regio voor het zeggen had.  

Op de begraafplaats liggen ook enkele van de eerste pioniers die hier gestorven zijn. Wat opvalt is de hoge kindersterfte. Veel kinderen stierven in het eerste levensjaar. Louis Vieux was een zakenman en zag in de oregon trail een kans geld te verdienen. Hij ontwierp en bouwde eigenhandig een brug over de vermillion rivier. Door die brug bespaarden reizigers algauw een dag of twee. In de race tegen de sneeuw, eind herfst, in de rockies werd iedere dag winst als zeer waardevol gezien. Louis Vieux vroeg per wagen $1,- en maakte in de hoogtij dagen van de trail omzetten tot wel $300,- per dag. Als vooraanstaand lid van de pottawatomi tribe heeft Louis ook enkele malen in Washington DC hun belangen behartigd en gesproken.  
image

Niet alleen werd de reis met enkele dagen verkort ook nam de kans op cholera af. Voordat de brug in gebruik was duurde het dagen voor een karavaan om de vermillion rivier te passeren. Sanitaire hygiene stond niet hoog in het vaandel, in 1849 kwam het dan ook tot een uitbraak van cholera. In een week tijd verloren bijna 100 mensen het leven. ‘s Ochtend nog gezond, ‘s avonds onder de grond is een gezegde dat aangeeft hoe snel cholera fataal kan zijn. Vlakbij de vermillion crossing herinnert een kleine begraafplaats aan de cholera slachtoffers.  

Een enorme eik die ten tijde van de trail al een bekende rustplaats en schaduwbrenger was is niet meer. Een monument met wat tekst, enkele graven is al dat herinnert aan the lone elm. Blikseminslag, vandalisme (dynamiet) en brand hebben de boom klein gekregen. Al dat rest is de zwartgeblakerde stronk en de omvang daarvan die een woudreus doet vermoeden.  

Was van plan vandaag Westmoreland te bereiken. 10km voor aankomst houdt een verleidelijk kreekje me tegen. Bezig aan mijn derde kop thee, waterzorgen voor vandaag voorbij, luister ik naar het kabbelende water en zie hoe mijn kampvuur langzaam dooft.
 
image

Morgens eens kijken of ik dit in Westmoreland kan uploaden, hier is geen bereik. Had Carolyn vandaag wel willen feliciteren, ze is jarig, heb Marian al dagen niet kunnen bereiken. Off-the-grid kan in het tempo waarin ik me voortbeweeg dagenlang (weken?) duren.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.