Jimi

Vandaag naar Glenns Ferry de plaats waar de pioniers de Snake river overstaken. Het ongerepte landschap maakt plaats voor akkers en bebouwing. Ondanks de geringe afstand hemelsbreed naar Glenns Ferry kost het me bijna de hele dag, de weg kronkelt, stijgt en daalt continue. Het is half vier wanneer ik de plaats bereik.

Inkopen, koffie en even uitrusten. Vriendelijke mensen hier, tijd voor een praatje. Ik ontmoet Jimi, het staat op z’n shirt, hij vertelt me dat er in Glenns Ferry een tandarts voor paarden van wereldfaam is gehuisvest. Volgende week is er een workshop waar ook nederlanders aan deel zullen nemen.

Het park dat ik wil bezoeken ligt twee mijl buiten het dorp, de kassiere vertelt me dat er kampeerplaatsen in het park zijn. Ik besluit naar het park te wandelen, daar te overnachten en dan in de ochtend het educatief centrum aldaar te bezoeken. Tijd genoeg, ik neem nog een koffie voordat ik op pad ga.

image

Three Islands Crossing
Eilanden op de achtergrond

image

Ferry waarmee de rivier werd overgestoken.

Het park, Three Islands Crossing, is mooi. Veel aandacht voor de historie, ruim opgezet en kampeerplaatsen genoeg. Net educatief centrum is inderdaad al gesloten, open van 9 tot 4. De kampeerplaatsen zijn groot, voor campers plus auto, betaals heb ik nog niet, geen gepast geld, geen opzichter in de buurt om aan te betalen. Bij veel parken kun je betalen door geld in een enveloppe bij de ingang te deponeren. Ik wandel nog wat rond door het park, voel me tussen al die campers niet thuis en besluit te vertrekken. Spijtig dat ik het educatief centrum moet overslaan, wellicht een ander keer. Het blijkt een van mijn betere beslissingen te zijn.

Twee mijl terug naar het dorp, de tijd dringt om nog een slaapplaats te vinden. Terug in het dorp hoor ik opeens een bekende stem “Hè nederlander” roepen. Het is Jimi, hij nodigt me uit de nacht bij hem en familie door te brengen. Ze hebben een feestje, grandma Sally is jarig, er zijn vrienden op bezoek. Jimi woont dichtbij het park, de weg begint bekend terrein te worden.

Een mooi huis, ontworpen door zijn vrouw Nancy hoor ik later. Ik ben er welkom, mag me douchen en eet met ze mee. Het wordt een gezellige avond,we drinken wat bier, kijken naar eenamerican football wedstrijd waar ik de spanning niet van inzie. De vrienden Frank en Domonique hebben een zakelijk belang bij een overwinning van Boise op BYU. Okay, dan ben ik voor de blauwen, ze winnen met 7 tegen 6.

image

Nancy, grandma Sally, Sally, Frank, Anna, Domonique, Jimi

Nederland heeft een naam hoog te houden, het eerste wat ze willen weten als ze horen dat ik uit nederland kom is of ik ook hash bij me heb:-) Ik moet ze teleurstellen. Windmolens, tulpen, klompen en hash, er zijn slechtere rijtjes denkbaar.

‘s Avonds buiten roken Jimi en ik nog en sigaret, hij vertelt wat over zijn werk. Hij heeft een garage in het dorp. Hij helpt mensen graag, is niet altijd streng als het op incasseren van rekeningen aankomt, strijkt over z’n hart als een eerste aanbetaling wordt gedaan met de verzekering dat de rest komt zodra de klant weer loon heeft ontvangen. Heel soms komt het voor dat een auto ter reparatie wordt gebracht die dat absoluut niet meer waard is. Als Jimi dan het arme gezin ziet geeft hij ze wel eens een betere auto mee. Het is niet goed voor de portemonnee zegt Jimi maar het voelt zo ontzettend goed. Soms krijgt hij later alsnog een check, of een kaartje, soms hoort hij nooit weer van ze.

Ik slaap in de tent, die had ik al opgezet, een warm bed hadden ze wel voor me. Nu ja, word ik langzamerhand winterhard.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.