Jeffrey City, ghosttown

Hoogvlakte, sagebrush en zand tot aan Jeffrey City. Laat vertrokken uit de drainagebuis, geen wekker gezet en nog 14 mijl te gaan, de zon brandt, het is stoffig en warm. Dit soort dagen geen acht slaan op de omgeving, die verandert toch niet, in kadans doorlopen, veertig minuten stappen, tien à twintig rusten.

Jeffrey City biedt een troosteloze aanblik. Vanuit de verte lijkt het nog wel wat, dichterbij is het verval zichtbaar. Verlaten benzinestation, motel, kruidenierszaak, garage en huizen. De tijd is niet barmhartig geweest voor deze stad.

image

Een verlaten benzinestation.

image

image

Geen gasten meer in dit motel.

image

De liquorstore opent de deuren niet meer.

Ooit was Jeffrey City een welvarende stad, 5000 inwoners en gericht op de winning van uranium in de mijnen rondom. In de jaren zeventig en tachtig nam de vraag naar uranium af, sloten de mijnen en verloren de inwoners hun baan. De grote uittocht uit Jeffrey City begon. Nu leven er nog circa 50 mensen, een bar en een pottenbakkerij houden moedig stand.

image

De bar heeft als enig gebouw in de wijde omgeving internet. In deze mismoedige omgeving is het een surrealistisch gezicht om alle klanten achter een laptop te zien. “All you can eat taco tuesday” vandaag. Het buffet is net geopend als ik arriveer. Voor zeven dollar eet ik me klem.

image

De bar is open, eten, drinken en internet.

image

Voor wie verloren is in Jeffrey City.

In Muddy Gap had Doyle, een van de bedienden, me al verteld over de barkeeper in Jeffrey City, Byron een vriendelijke, altijd ietwat beschonken, barkeeper die reizigers een overnachtingsplek biedt. Ik sla het aanbod af, het is redelijk koel geworden, morgen wil ik Sweet Water Station bereiken, vandaag moet ik dan nog wat mijlen afleggen.

Ik leer het landschap te lezen en vind moeiteloos een nieuwe buis, acht mijl verderop, niet geweldig deze maar voor vannacht goed genoeg. Geen hout, sagebrush hout brandt ook best, geen vuur. Tien uur slapen.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.