Halo of flies

Geen wekker gezet, zeven uur op, acht uur onderweg, de afstand die ik in de ochtend wou halen kansloos. Een wolkenloze, warme dag, de huid al klam, zweet op het voorhoofd. Pauze, een paar vliegen vinden me. Sinds Casper niet meer gedouched, bijna twee week? Meer vliegen weten me te vinden. De geur van oud zweet opgelost in nieuwe transpiratie. Halverwege de ochtend, een zwerm vliegen omcirkelt me, bijt en prikt. Van me afslaan helpt niet, een insectenwerend middel niet lang.

Schoon wil ik zijn, in bad, douchen, haren wassen, huid schrobben, scheren. Hier is het woestijn, geen bad, douche of warm water maar zand, verdord gras en sagebrush. Ergens moet een rivier zijn, ik heb het water in de verte al eens zien glinsteren. Aan het begin van de middag stroomt de rivier op slechts een paar honderd meter van de weg. Tien mijl afgelegd vandaag, nu op zoek naar een pad dat me bij het water brengt.

image

Dor en droog.

Een groen kronkelend lint door dit dorre geelbruine land, helder water. Ik laat me in het koele hoge groene gras vallen, de rivier stroomt naast me, de zomerzon verwarmt, voor even volmaakt gelukkig. De rivier is niet diep, doorwaadbaar, het water koel maar niet koud. Ik kleed me uit en laat het water over m’n bezwete lichaam spoelen, was haren en kleren, dobber wat, was me nog een keer en voel me schoon en fris.

image

Rivier door de woestijn.

Aan de andere kant van de rivier staat zowaar een boom, schaduw, de zon is nog te heet op de huid. Ik blijf een paar uur in de schaduw, stook een kookvuurtje, drink koffie en thee. Echt fris is het niet onder de boom, koeien en vogels hebben hier ook gerust.

image

Zeldzaam, een boom.

Op het gras en zand langs de rivier zijn zoutkristallen afgezet. Ik heb het water geproefd en vond de smaak in orde. Ik weet dat de grond alkalihoudend is in deze streek. En of het nu de smaak van verbeelding of van zilt rivierwater is dat ik proef, na twee keteltjes water is het genoeg, helemaal vertrouwen doe ik dit water toch ook niet.

Er zit veel rivierkreeft in het water, ze zijn makkelijk te vangen. Ik weet hoe ik ze moet bereiden, waar het eetbare vlees zit, maar vind het toch te sneu, heb bovendien geen honger genoeg. De kreeftjes lopen vooruit over de bodem maar ze zwemmen achteruit, nooit geweten.

Tien mijl afgelegd, relaxte dag gehad, helemaal schoon, het was een goede dag.

image

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.