Goodbye Wyoming

Wyoming, de staat waar alle overland trails de South Pass moesten passeren, waar de continental divide doorloopt, waarin het continental divide bassin ligt, dat deel uitmaakt van de red desert.

Wyomimg, de staat waarin het waarschijnlijk bekendste fort ligt, Fort Laramie, geen stripboek, lectuur, roman of film over het wilde westen of Fort Laramie komt er in voor.

Staat van woestijn en hoogvlakte, sagebrush en zand. Althans het deel waar de trail doorloopt. Er is bos, maar dat ligt noordelijker, Esterbrook en Atlantic City grenzen aan bos, ik heb er bomen gezien.

Fort Bridger, het zuidelijkste deel van de overland trails, in Wyoming, is de plaats waar de trails uit een gaan lopen. De Mormon trail en de Pony Express gaan hun eigen weg, de Oregon Trail en de California Trail gaan getweëen verder richting Pocatello en Boise.

Ook de staat waarin verdragen met de indianen, onder andere de Sioux, zijn gesloten en verbroken. Horse Creek Treaty en Fort Laramie Treaty beide geschonden door de amerikaanse natie zijn daar voorbeelden van.

Indianen hebben of hadden een levenswijze waarin in het land door iedereen gebruikt kon worden. Blanken denken anders en willen het land bezitten. Met bezit komt de angst te verliezen. Alle prive land is afgezet met hek en prikkeldraad, voorzien van waarschuwingen het land niet te betreden, soms met dreiging voor het geval het land wel betreden wordt. Geen staat waar je je als zwervende buitenlander erg welkom voelt.

Lang leve de BLM (Bureau for Land Management). Land dat in hun bezit is, is vrij toegankelijk. Geen hekken, geen prikkeldraad maar open prairie. Een verademing in het door prikkeldraad opgedeelde Wyoming.

image

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.