Gloomy Sunday

Zaterdag in Oshkosh, nebraska, zondag bij Marian, nederland. Ze is jarig, ik ben er niet. Voor het eerst in al die jaren dat we samen zijn geen cadeautjes, geen bos rode rozen, geen omhelzing. Ik voel me eenzaam hier in Oshkosh, een gehucht van 986 inwoners, dat in deze streek voor stad doorgaat.

Bezoek ‘s ochtends een veiling, de veilingmeester praat zo snel dat het niet te volgen is, althans voor mij, de amerikanen die bieden lijken te weten wat ze doen.

Mega ontbijt in het cafe / restaurant, drie eieren, worst, bacon, ham, opgebakken aardppelen, pannekoeken en toast. Koffie om het weg te spoelen.

Het is warm, de wind blaast als een warme föhn over m’n lijf. De krant schrijft ‘sizzling hot’, het journaal spreekt van een record. Weermannen zijn overal ter wereld gelijk. Ik slenter wat rond, skype bij de bibliotheek, drink koffie bij Mark Ferrari, heb geen zin in een museum en zoek de koelte van de airco op.

Spanje verslaat Frankrijk, met gemak en er zijn twee uur verstreken. Alle motelkamers zijn bezet, een andere kamer geen optie. Er is schaduw bij het kantoor, ik mail familie, vrienden en bekenden en luister naar muziek. Gloomy sunday van Rezsö Seress, een droefgeestig, beladen lied, de instrumentale versie, cello, uitgevoerd door Chris Grist en het London Concertante. Geen tekst, mijn eigen gedachten, melancholiek genoeg.

De eerstvolgende plaats waar een winkel is ligt op drie dagen lopen. Eerst langs de benzinepomp, koffie, zitten, kijken. Een jonge vrouw heeft problemen bij het starten van haar Ford pickup. Even wil de ridder in mij de damsel in distress helpen. Ze heeft de motorkap al open, wrikt wat aan kabels, slaat er met de vuist op, start opnieuw en de motor slaat aan. Mijn hulp is volstrekt overbodig, bovendien, verstand van auto’s heb ik niet eens. Stoere meid.

De supermarkt blijkt om zes uur dicht te gaan, kwartover op het moment dat ik de gesloten deur wil openen. Zondags gesloten. Morgen goed eten voordat ik vertrek en dan een beetje honger lijden.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.