Fossile Butte (2)

Laat op, veel geslapen, toch nog geen 100%. Op weg naar Fossile Butte, blijkt verder te zijn dan gedacht. Het bezoekerscentrum ligt bovendien uit de route van de Oregon Trail. Even aarzelen en dan toch naar het centrum, is eens wat anders dan de trail en bovendien water.

image

Het gebied waar veel fossielen, vooral vissen, gevonden worden was 50 miljoen jaar geleden een meer, Fossile Lake. Het water in het meer bevatte weinig zuurstof, waardoor gestorven dieren nauwelijks werden aangetast door bacteriƫn en derhalve lange tijd goed bleven. Zand zette zich af, bedekte de dode vissen en werd, onder druk van steeds meer afzetting limestone. De fossielen in dit meer zijn bijzonder gedetailleerd.

Het bezoekerscentrum is klein, toont wat fossielen en foto’s daarvan, een paar videos en heeft wat merchandise. De toegang is gratis, het water ijskoud. Een uurtje of twee later weer op weg, nog dertig mijl naar Cokeville.

Het landschap begint te veranderen, nog steeds veel sagebrush, maar groener en af en toe wat bomen. De weg kronkelt tussen bergtoppen door, de hoogvlakte ligt achter me lijkt het. Ruige mooie omgeving.

image

image

Highway door de Rockies

Nog zes mijl naar het westen, daarna gaat de weg noordwaarts, twintig mijl tot Cokeville, dertig tot de grens met Idaho. De laatste dertig mijl, in Wyoming, loopt de route langs de Bear River, voldoende water en meer groen ligt in het verschiet. Er is geen geschikte buis of tunnel, de tent maar qeer eens opgezet. Morgen een goede dag, dan kan ik dinsdag Cokeville bereiken.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.