Fort Bridger

Zes mijl van Lyman ligt Ft Bridger. De route er naar toe loopt door de Bridger Valley, een groene oase in dit dorre land, gevoed door de Black Forks river. Bloemen en bankjes langs de route. Een fietspad in plaats van de weg, ruim en goed onderhouden. Toeristen zijn welkom.

image

Fietspad naast de weg.

Het fort is vernoemt naar de legendarische mountainman, pelsjager, handelaar Jim Bridger en heeft vele functies gehad in de loop der jaren. Achereenvolgens is het een handelspost, mormoonbastion, fort en toeristische trekpleister.

image

image

Jim Bridger

Wanneer de vraag naar pelzen begint af te nemen besluit Jim Bridger een handelspost te beginnen. Na een paar mislukte pogingen, richt hij samen met handelspartner Louis Vasquez, in 1843, een post op langs de overland trails (oregon, mormon, california, pony express trails). De plaats die ze kiezen, in de vallei, biedt de pioniers voldoende water en gras.

image

image

Trading post binnenplaats (replica)

In 1850 wordt het houten fort / handelspost overgenomen door de mormonen. Mormonenleider Brigham Young heeft in 1847, tijdens zijn tocht naar Zion, Salt Lake City, Utah, kennis gemaakt met Bridger en de waardevolle ligging van de handelspost. De houten gebouwen worden grotendeels afgebroken en opnieuw opgebouwd in steen. Jim Bridger heeft de handelspost dan al verlaten, beschuldigd van de verkoop van wapens en drank aan indianen vlucht hij naar het oosten, naar familie.

image

Trading post, winkel en smitse.

In 1858 wordt de handelspost ingenomen door het leger en wordt een militaire post ter ondersteuning van de overland trails. Ft Bridger ligt vlak bij de grens met de huidige staat Utah. In 1858 behoorde Utah nog niet tot de VS. De mormonen zijn naar Utah Territory gevlucht, vanuit Nauvoo, Illinois, omdat de leer zoals zij die zagen niet strookte met de algemene opvattingen uit die tijd. Brigham Young heeft grote invloed in Utah, is er gouverneur en geestelijk leider tegelijkertijd.

image

Alle overland trails gaan lang ft Bridger

De VS willen Young vervangen door gouverneur Cummings. Het leger begeleidt Cummings. Doordat Young niet op de hoogte is gebracht van de intentie van de komst van leger en Cummings, ziet hij in de opmars van het leger een nieuwe poging om de mormomen te verjagen van hun land. Young heeft de Nauvoo Legion opgericht, een militaire tak van de mormonen met als doel om door middel van sabotage, vernieling, de opkomst van het amerikaanse leger te vertragen. De Nauvoo Legion heeft strikte orders geen slachtoffers te maken. Het lukt ze om de opmars van het leger aanzienlijk te vertragen.

Een afdeling van de Nauvoo Legion komt per ongeluk tegenover het amerikaanse leger te staan en geeft zich prompt over. De leidinggevende van de Nauvoo weet een sleutel na te maken en vlucht met een aantal medestanders, een blizzard doet ze terugkeren naar de warmte van de cellen. Deze leidinggevende wordt lastig gevonden. Een poging hem te vergiftigen mislukt, hij drinkt niet van de aangeboden fles whiskey. Een amerikaanse soldaat steelt de fles whiskey, drinkt ervan en sterft door het gif. Deze soldaat is het enige slachtoffer in de strijd tussen Nauvoo Legion en het amerikaanse leger.

In 1858 neemt het amerikaanse leger zijn intrek in Ft Bridger. De strijd met de Nauvoo Legion duurt voort totdat diplomaat Cummings in contact komt met Young. Veel misverstand wordt uit de wereld gepraat, Young richt zich op het leiden van de mormonen, Cummings neemt de gouverneurstaken over, diplomatieke betrekkingen tussen beide mannen blijft goed. Daarmee is een eind gekomen aan een periode die bekend staat als de Utah War.

In de tijd dat het leger van het fort gebruik maakt, opent handelaar Carter er een winkel. Carter is invloedrijk, rechter en begenadigd zakenman. Het verhaal wil dat Carter zoveel invloed had dat hij heeft bepaald dat de grenzen van Wyoming overzichtelijk moesten zijn. Wyomings grenzen vormen een vierkant, delen van aangrenzende staten heeft Carter afgewezen, het zou de vorm verstoren.

image

Carters winkel

Als het leger in 1890 het fort verlaat, worden gebouwen verkocht, verplaatst, afgebroken en vervalt het fort door achterstallig onderhoud. In 1933 wordt het staatseigendom, Wyoming Historical Landmark and Museum.

image

De rol van het fort in de loop der jaren.

Veel van de gebouwen zijn replica’s, het museum nog origineel. In ieder gebouw een suppoost die graag en uitgebreid vertelt over de functie van het gebouw. De suppoosten zijn gekleed volgens de toen gangbare mode. Het terrein is groot, veel bankjes om rustig te zitten, te lezen en rond te kijken.

Rondom ft Bridger heeft de middenstand niet stil gestaan, motels, restaurants, bar, winkel, alle gesitueerd rond de ingang van ft Bridger. Ik drink en eet er nog wat voordat ik aan de veertig mijl lange tocht naar Kemmerer begin.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.