Buffalo Bill

William F. Cody alias Buffalo Bill, een wild west icoon die zijn gelijke niet kent, leefde rond het einde van de negentiende eeuw vlakbij North Platte. Een beetje toerist bezoekt zijn ranch natuurlijk, geen rustdag dus vandaag.

Daar waar ik op andere dagen voortdurend lifts krijg aangeboden, laten de automobilisten vandaag verstek gaan en moet ik toch nog zo’n 25 km lopen om de ranch te bezoeken.

Onderweg nog een museum meepakken, kom er toch langs, veel geschiedenis over hoe het leven er ten tijde van het wilde westen uit moet hebben gezien. Ik blijf plakken op de afdeling muziek, maak nog een foto van een muziekstuk voor klarinet, altijd leuk om eens te spelen. De rol die fort Mac Pherson speelde tijdens de kolonisatie wordt nu ook wat duidelijker, instand houden van de handelsroute.

image

Ft McPherson

image

De Buffalo Bill ranch wordt druk bezocht, is indrukwekkend. Zo ook het levensverhaal en de legende. Als jongen van twaalf verliest William zijn vader en moet werken om het gezin te onderhouden. Op veertienjarige leeftijd is hij een van de jongste Pony Express rijders en legt de langst gemeten afstand achter elkaar af: 320 mijl. Opgegroeid in Nebraska kent hij de streek zeer goed en wordt als jongeman aangenomen in het leger als scout. Strijd met indianen, in het leger van Custers is William de eerste die een indianenscalp neemt, van Yellow hand (als ik me niet vergis).

Als excellent schutter verwerft hij zijn bijnaam Buffalo Bill, hij dood in èèn seizoen ruim 4800 bizons, alle met èèn schot. Zijn faam reikt tot aan de oostkust en hij wordt gevraagd om de rijken der aarde te begeleiden bij de bizonjacht, o.a. een tsaar uit Rusland.

De wild west show waarmee hij in later jaren door Amerika en Europa tourt verwerven hem de grootste bekendheid. Alhoewel het een show is, moet het wel zo authentiek mogelijk, bizons, paarden, leger, indianen, koetsen alles wordt uit de kast gehaald om het spektakelstuk luister bij te zetten. Over dat leger: niet alleen het amerikaanse leger, maar ook kozakken, mexicanen en duitsers.

Ondanks de vaak bloedige gevechten met indianen bestaat er een wederzijds respect tussen hen. Buffalo Bill zet zijn dan grote invloed niet in om deals tussen indianen en blanken te sluiten die hij niet vertrouwd.

Buffalo Bills bouwinstructies voor de ranch: binnen zes maanden klaar en de veranda moest tien voet breed worden in plaats van de gebruikelijk zes en het moest stijlvol zijn, de rest liet hij over aan anderen. Het is een mooi huis geworden.

image

Voor iedereen die het verlies van oranje nog niet heeft verwerkt: tijdens het bezichten van de ranch sprak ik een jongeman, Eric, die in het gastenboek las dat ik een nederlander ben.  Hij had de wedstrijd gezien, vond het verlies jammer maar heeft er nog alle vetrouwen in dat Nederland de poulefase doorkomt. Hopelijk is hij een kenner.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Buffalo Bill

Comments are closed.