Blue Mountains

Het heeft de hele nacht geregend, het is koud en regent nog steeds als ik ontwaak. Tussen de buien door gauw de spullen in een natte rugzak pakken. Het is nog redelijk vroeg. De goretex schoenen worden nat van het lopen door het hoge gras, reparaties aan de neus laten los. Ik bevind me midden in de blue mountains de temperatuur zo’n tien graden lager dan in het dal. De regen gaat over in natte sneeuw.

Een paar mijl later ligt het Emigrant Springs state park een welkome rustplaats voor de pioniers. De parken maken zich op voor de winter. Ook dit park is grotendeels gesloten, geen water te krijgen hier, ik heb nog genoeg, bovendien, over een mijl of acht is een rest area, Deadmans Pass. In de loop van de ochtend klaart het op, het blijft koud, trui en jas om warm te blijven, handschoenen om gevoel in de vingers te houden.

image

Het klaart wat op

Deadmans Pass, zo genoemd omdat tijdens rellen in 1873, vier jaar nadat de transcontinentale spoorweg gereed was, een kolonist er de dood vond. Ook in de jaren nadat de spoorlijn voor de meeste kolonisten de aangewezen manier van reizen was bleef de oregon trail deels in gebruik. Veelal voor grote kuddes vee, soms omdat het goedkoper was. Deadmans Pass rest area is ook gesloten, toiletten en water afgesloten. Gelukkig vind ik er nog een kraan die in gebruik is en vul wat waterflessen.

image

Blue mountains (1)

image

Blue Mountains (2)

image

Blue Mountains (3)

Halverwege de middag begint de afdaling naar het Umatilla dal, een lange afdaling waarvan kolonisten in hun dagboeken al zeiden dat er geen einde aan kwam. Pendleton, de volgende stad waar ik in een motel wil overnachten, is nog te ver weg om morgen vroeg in de ochtend te bereiken, ik doe rustig aan.

image

Een lange afdaling

In een kleine kom vind ik een geschikte overnachtingsplaats. Het blijkt een soort vuilstort, hout, metaal, beton en ander grofvuil. De tent staat net als het weer begint te regenen. Een poging vuur te maken, later op de avond, mislukt, het hout is veel te nat. Dan maar koken op de brander in de tent, pasta met vis. De voorraad is bijna op, nog eten voor een dag, moet net genoeg zijn voor morgen.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.