Bart Smith

Vannacht een paar keer wakker geworden van de kou, geen koude voeten dit keer, wel een koude rug. De slaapzak lijkt gemaakt voor rugslapers, ik ben een zijslaper, althans dat denk ik. Rustig aan doen in de eerste koude ochtenduren, warme thee doet wonderen. Het is verbazingwekkend hoe snel het buiten opwarmt zodra de zon opkomt. Tegen halftien ingepakt.

Bart en ik besluiten vandaag samen op te trekken. Hij is duidelijk sneller met z’n spullen op de driewieler. Hij doet rustig aan, ik loop wat sneller dan normaal. Het gaat prima. Bart loopt ook de oregon trail, via een man (Michael) in Nebraska zijn we van elkaars bestaan op de hoogte. De afgelopen maanden is er via de mail wat contact geweest en wisten we van elkaars vorderingen. Gelukkig is het niet bij mail alleen gebleven.

image

Bart met driewieler

Ik bevind me vandaag in het gezelschap van een levende legende. Bart heeft alle elf national scenic trails gelopen, waaronder de appalachian en de pacific crest, een aantal historische en loopt dit jaar de eerste van de vier grote overland trails (oregon, california, mormon en pony express). Plan voor volgend jaar is de resterende stukken van de drie andere overland trails te lopen.

image

Bart Smith

Sinds 1992 is hij trails aan het lopen, tussendoor woont hij in seatle,washington. In die twintig jaar schat hij zo’n 23.000 mijl te hebben afgelegd, meestal met de rugzak op, soms met de driewieler. Een wat uit de hand gelopen hobby, als fotograaf vond hij een uitgever die geinteresseerd was in een fotoboek over de pacific crest trail. Via die uitgever werden nog een aantal fotoboeken gemaakt, Bart liep de trail en maakte de foto’s vond schrijvers voor de begeleidende teksten. Tot nu toe zijn er vijf boeken met zijn werk verschenen. Op de website www.walkingdownadream.com zijn foto’s van de elf national scenic trails te bewonderen.

image

Over de oude trail

We wandelen over de oude oregon trail, het landschap is prachtig, heuvelachtig, gras, sagebrush, hier en daar een rotspartij of wat water. We komen een paar jagers tegen, een farmer en een ouder stel uit Ontario. Voor de rest alleen stilte en leegte. Die stilte wordt regelmatig onderbroken door gesprek. We wisselen ervaringen uit over de oregon trail, het blijkt dat we behalve Michael Burger beide nog een aantal gemeenschappelijke kennissen hebben opgedaan. Bart vertelt over de andere trails die hij heeft gelopen.

image

kamperen aan een meer

Bij een prachtige plek aan een meer besluiten we tegen zeven uur dat het genoeg is. Nog een kleine tien mijl naar de volgende plaats. Is morgen makkelijk te halen. Het is koud maar niet zo koud als gisteren. Wel thermo ondergoed en muts geen jas. ‘s Avonds in het laatste daglicht, het avondeten gedaan, zit ik nog een poosje aan de waterkant, rook een sigaret, drink koffie. Eenden kwaken, dichtbij huilen een paar coyotes, een stel pelikanen scheert over het water. En alles komt tot rust, het lijkt of de tijd stilstaat en ik me in een panoramafoto bevind. What a great day to be alive.

image

alles komt tot rust

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.