Ash Hollow

Prima geslapen, niet al te laat wakker. Vandaag niet al te ver te gaan. Ik wil Ash Hollow bezoeken, in de nabij gelegen plaats Lewellen boodschappen doen en een plaats voor de nacht zoeken.

image

Nadat de trail de south Platte heeft verlaten is Ash Hollow de eerste gelegenheid water bij te vullen. Om in Ash Hollow te geraken moet de Windlass Hill afgedaald worden, de steilste helling die de kolonisten tot dan toe hebben meegemaakt. De wagenwielen op slot, aan touwen langzaam neergelaten, bereikten de wagens Ash Hollow. Het verhaal dat de wagens aan lieren naar beneden werden gelaten en waaraan de heuvel z’n naam aan ontleent, wordt niet door reisverslagen, opgravingen of vondsten ondersteund.

image

Jagen verboden, 't lijkt of de dieren het weten

De naam, Ash Hollow, heeft deze plaats gekregen door de vele en het type bomen dat er groeide. Hout genoeg voor vuur, water nabij, was het een geliefde rustplaats voor de karavaans.

image

Het is mooi gebied, rotsachtig, ruig, desolaat en even lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Highway 30 heeft er een kaarsrechte lijn doorheen getrokken, geen wielen meer op slot, geen touwen, alleen het gaspedaal iets laten vieren is nu genoeg om Windlass Hill af te dalen. Er gaat veel romantiek verloren met de vooruitgang.

image

In het nationaal historisch park blijkt het bezoekerscentrum gesloten, wegens bezuinigingen alleen op zaterdag en zondag geopend.

image

Lewellen, het plaatsje vlakbij Ash Hollow, ligt aan de rivier. Waarschijnlijk blijf ik hier vandaag.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.