Alcove Springs

Circa 8 mijl van Blue Rapids ligt Alcove Springs. Voor de emigranten ten tijde van de Oregon Trail een paradijslijk oord. De bron, nog nooit opgedroogd, komt uit in een bassin, een riviertje, valt een paar meter en voedt het bassin eveneens. De karavaans bleven hier soms dagen rusten, mede afhankelijke van de hoogte van de Big Blue river, die modderbruin is, vlakbij is de Independence crossing.  

Ik dompel mijn hoed in het water, was het stof van m’n gezicht en geniet van de rust het het klaterende water.  

Hier is ook ergens het graf van Sarah Keyes, die hoogbejaard, op weg om nog een keer haar enige zoon in Idaho te zien, het leven heeft gelaten. Sarah was de schoonmoeder van James Reed, leider van de Donner-Reed party op weg naar California. De California Trail en de Oregon Trail gaan in het begin gelijk op. Na wat onenigheid in de groep, waarbij Reed een man neerschiet, wordt hij als leider vervangen. De Donner party, op weg naar Californie, neemt onder leiding van de onervaren Hastings een niet eerder uitgeprobeerde kortere route. Een dag voordat ze de pas door de Sierra kunnen nemen sneeuwt deze dicht. De Donner party, komt vast te zitten, heeft geen voedsel genoeg, verliest 36 leden en vervalt tot kanibalisme. Later wordt de resterende groep gered door Reed. Het jaar is 1847.  

Het verhaal van de Donner party, gaat rond en is de schrik van vele emigranten. Om een soortgelijk misfortuin te voorkomen wordt zo min mogelijk tijd verspeelt in de trek naar het westen. De zomer is nog niet begonnen, ik zit bij Alcove Spring, dit stukje te typen, voel geen tijdsdruk, maar hou het verhaal wel in het achterhoofd.

image

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.